DPF partikül Filtre Temizliği

DPF partikül Filtre Temizliği

  • Tarih: 13 - Kasım - 2016

Dizel partikül filtresinin (DPF) temizliğine ilişkin bilgilerden önce, partikül filtresinin tam olarak ne olduğunu anlayabilmek için, Partikül Filtresi Nedir? başlıklı yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz. Dizel partikül filtresi (dpf) temizliği için kullanılmakta olan birkaç farklı yöntem bulunmaktadır.
Yüksek Isıyla Kendi Kendine Temizleme
Yüksek ısıyla dizel partikül filtresi temizliği her araçta kendiliğinden gerçekleşen bir süreçtir. Dizel partikül filtresinin belirli düzeyde yüksek ısıya erişmesi ve bu seviyede kalması durumunda, içindeki kurum yakılarak dışarı atılmaktadır. Elbette, ihtiyaç duyulan yüksek ısı seviyesine erişmek çok kolay olmaz. Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte, ortalama 2000 - 2500 devir aralığında yaklaşık yarım saat çalışması durumunda gerekli sıcaklık seviyesine ulaşılabilmektedir.
Büyük şehirlerde yoğun trafik ve küçük yerleşim yerlerinde ise kısa mesafede araç kullanımı nedeniyle istenilen devir ve ısıya erişilmesi mümkün olmadığı için, aracın dizel partikül filtresi hiç temizlenmeyebilir bile.
Bazı araçlarda, dizel partikül filtresinin hem girişinde hem de çıkışında boru bulunmaktadır. Borulardan ilki partiküle giren egzoz gazının miktarını ölçmekte ve diğeri de dizel partikül filtresinden çıkan gazı ölçmektedir. Çıkan gaz basıncının giren gaz basıncından düşük olması durumunda, sistem tarafından partikül filtresini temizlemek için motora sıvı kimyasal madde gönderilmektedir. Gönderilen sıvı madde motor içinde yakıtla birlikte yanmakta ve böylece motorun ısısı hızlıca yükseltilerek partikülün temizlenmesi sağlanmaktadır.
Bilgisayar ile Yenilenme (Rejenerasyon) Sistemi Çalıştırılarak Partikül Filtresini Temizleme
Dizel partikül filtresini (DPF) bu işlem için hazırlanmış ve bilgisayar ile kontrol edilen cihazlara bağlayarak yenilenme (rejenerasyon) sistemini çalıştırabilirsiniz. Bu işlemin temel çalışma prensibi; yukarıda bahsedilen yüksek devirde uzun süreli çalıştırma sırasında gerçekleşen temizleme yöntemiyle aynıdır. Ancak, partikülün ısı derecesinin ve diğer çeşitli ayrıntıların bir ekran üzerinden takip edebilmesi nedeniyle, daha elverişli bir yöntemdir.
Muhtelif Kimyasal Maddeler Kullanılarak Dizel Partikül Filtresinin Temizlenmesi
Dizel partikül fitresini (DPF) temizlemek için farklı özelliklerde pek çok kimyasal ürün vardır. Kimyasal madde yakıt deposuna koyulmaktadır. Yakıt deopsuna koyulan kimyasal maddedenin yakıtla birlikte yanması suretiyle çıkan gazlar, partikülün içinde temizlik maddesi etkisi göstermekte ve partikülün peteklerindeki kurumun çözülerek dışarı atılmasını sağlamaktadır.
 

Temizleme süreci şu şekilde çalışmaktadır:

Makine, sıcak ve soğuk olmak üzere iki kademeden oluşmaktadır. 3000 Watt'lık bir rezinstansla, haznedeki su 20 dakikada 85 santigrat dereceye çıkartılmakta ve içine yeterli miktarda ilaç ilave edilmektedir.
Bir motor yardımıyla emilen ilaçlı sıcak su borulardan ve partikul içinden geçirilmekte ve aynı zamanda, partikül filtresine su debisi kadar çarpma işlemi uygulanmaktadır.
Partikül filtresinden çıkan ilaçlı su süzgeçten geçerek tekrar sıcak su haznesine ulaştırılmaktadır. Bu döngü temizlik bitinceye kadar devam etmektedir.
Temizleme işleminin bitmesinin ardından, durulamak işlemi için şehir şebekesinden makineye bağlanan su, aynı yollardan geçerek soğuk su haznesine boşalmakta ve haznenin tahliye kısmından makina dışına atılmaktadır.
Yukarıdaki süreçlerin ardından, partikül filtresi içinde bulunan mikro gözeneklerin kurutulması işlemi, hava üreten bir kompresörle yine makine üzerinde gerçekleşmektedir.
Tarif edildiği gibi temizlenen araçların orjinal sistemini değiştirmeden;
Orjinal Dizel Partikül Filtresinin (DPF) geri kazanılması
Emisyon salınımın standart seviyeye gelmesi,
Aracın çekiş gücünün artması,
Yüksek düzeyde yakıt tasarrufu,
Turbonun daha sağlıklı çalışması,
Oksijen sensörü arıza lambasının sönmesi sağlanmaktadır.


Etiketler:
DPF partikül Filtre Temizliği , peugeot , citroen , özel servis , uzman karpej otomotiv ,

Diğer Haberler